Een onmisbaar item in de keuken: de leertoren

Een onmisbaar item in de keuken: de leertoren

“Maar wat is dan hét Montessori-item dat je in huis MOET hebben?” Het is een vraag die ik al vaak kreeg. Ik moet dan altijd even nadenken, want er zijn wel meer onmisbare items die hier in huis meermaals per dag gebruikt worden. Als ik dan toch één ding moet kiezen, dan ga ik voor onze leertoren - ook wel learning tower genoemd. We introduceerden de leertoren hier voor het eerst toen onze oudste dochter net één jaar oud geworden was. Ze kon op dat moment nog niet zelfstandig stappen maar was wel al een tijdje in de ban van klimmen. Onze salontafel stond met stip op één als het ging over meest beklommen voorwerpen hier in huis. We wilden haar dus een alternatief bieden en omdat ze heel vaak met grote puppy ogen aan ons been stond te jammeren wanneer wij aan het koken waren, besloten we om voor een learning tower te gaan. Beste beslissing! Sinds de dag dat we deze toren tegen het keukeneiland aanschoven, is er geen dag voorbijgegaan dat deze ongebruikt bleef. Ik denk dat we dus wel kunnen stellen dat dit één van de meest gebruikte Montessori-items in ons huis is.

Klimmende peuters

Wat is dat toch met die peuters die overal op willen klimmen en klauteren? Don’t blame them, ze kunnen er niets aan doen. Klimmen is een natuurlijke drang van peuters omdat ze hiermee grote stappen zetten in hun grove motorische ontwikkeling. Dat jij daarmee meermaals per dag een lichte hartverzakking krijgt, begrijpen wij als ouders maar al te goed. We’ve been there. Daarom is het belangrijk om jouw kind veilige klimalternatieven aan te bieden, zoals bijvoorbeeld de leertoren of een klimrek. Nu, omdat er plots een leertoren in je keuken staat, wil het niet zeggen dat je kind ineens op magische wijze niet meer op de salontafel of in de zetel zal willen klimmen. Je zal hen hierbij een handje moeten helpen. Wanneer je je peuter ‘betrapt’ op een nieuwe, niet-zo veilige klimsessie, kan je hem op een zachte en milde manier wegwijs maken naar de veiligere optie. Gebruik hierbij de woorden: “we klimmen op de toren, in de zetel zitten we” Probeer in deze zin het woord ‘niet’ te vermijden. Peuters lijken het woordje ‘niet’ vaak niet te horen en gaan dan net wel datgene doen wat je eigenlijk liever wou vermijden. Het spreekt vanzelf dat je in het begin extra oplettend bent wanneer je kleine kapoen zijn nieuwe klimtoestel bestijgt, zeker wanneer ze nog heel jong zijn. Toch zal je merken dat dit al heel snel goed loopt. Door dit vaak te oefenen leren ze evenwicht houden, verbeteren ze hun coördinatie en krijgt hun zelfvertrouwen een boost. Voor je het weet, klimmen ze in een wip en een knip die leertoren op en zijn ze klaar om jouw sous-chef in de keuken te zijn.


Veiligheid

Ondanks de vele voordelen van zo’n leertoren, zijn er soms toch nog ouders die wat terughoudend zijn. Meestal is dat om veiligheidsredenen. Ikzelf ben van nature nogal een angsthaas, dus toen onze oudste dochter voor het eerst bij ons in de keuken stond, zag ik ook allerlei rampscenario’s gebeuren: bloed, brandwonden, bulten! Als je met kinderen in de keuken werkt, zijn er inderdaad een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Het is daarom belangrijk om meteen van bij de start duidelijke afspraken te maken. Maak die afspraken niet te complex, of maak er niet te veel want dan zal je kleine uk deze niet onthouden. Kies voor korte, concrete en duidelijke afspraken. Deze kunnen voor elk gezin anders zijn, maar ik geef jullie graag de onze ter illustratie. Sta je met je toren mee aan het kookvuur? Handjes op de rug. Snijden doen we met ons eigen mes (en je zorgt er dan als volwassene voor dat de scherpe messen niet binnen handbereik van je kind liggen). We staan met twee stevige voeten op de toren, geen gekke apenkuren. Mien was net iets ouder dan één jaar toen ze voor het eerst op een leertoren stond. Ze is nu drie en ze viel er nog nooit uit. Ook hebben we hier nog nooit echte ongelukken gehad wat betreft het helpen koken. We zijn één keertje moeten uitwijken naar de dokter omdat Mien in haar vingertje gesneden had met een dunschiller (eentje voor volwassenen, wij hadden haar die gegeven). Voor ons nogmaals de bevestiging om altijd voor kindvriendelijk kookgerei te kiezen. Mien zelf heeft er gelukkig geen trauma’s aan overgehouden! 

Je ziet het, wij zijn laaiend enthousiast over de leertorens. Ze zijn functioneel, superpraktisch en bovendien ook nog eens mooi in je interieur. Wij gebruiken momenteel deze toren en Mien vindt het geweldig dat je van deze toren ook een tafeltje kan maken. Zij eet er haar tussendoortjes, puzzelt of tekent er, … Heel multifunctioneel én plaatsbesparend dus! Een learning tower: een musthave in jouw Montessori-huis!